PORODIČNA PREDUZEĆA – PREDNOST ILI MANA?

Porodična preduzeća su jednostavno drugačija. U njima se često ne donose odluke koje se temelje na ekonomskim kriterijama, već one koje se temelje na osjećajima. Ovo može postati problem. Porodična preduzeća imaju posebne vrijednosti, postavljaju drugačije prioritete i često drugi kriteriji odlučuju o njihovom uspjehu. Ovakav način postojanja ima puno prednosti. Jasan sistem vrijednosti znači sigurnost u planiranju poslovanja i održavanju likvidnosti. Uposlenici koji su članovi porodice su posebno motivirani i orijentirani prema uspjehu.

Međutim, emotivna povezanost s preduzećem često može izazvati konflikte. Posebno teško u ovakvim društvima je uvesti inovativne promjene ili odreći se tradicionalnog načina poslovanja uprkos činjenici da više ne donose dobit.

Ako ste i vi član jedne velike poslovno – privatne porodice morate imati u vidu najmanje dvije činjenice. Prvo, mora Vam biti jasno da se uspješno poslovanje ne smije temeljiti na odlukama koje se baziraju na osjećajima. Pored toga, od velike pomoći Vam mogu biti eksterni savjetnici koji mogu sagledati poslovanje iz čisto ekonomske perspektive.